En mammas önskan
Hennes barn föds i februari.
Det spelar ingen roll om det är en pojke eller en flicka.
– Allt jag vill är att barnet ska vara friskt, säger hon.
Friskt.
Som i att bebisen inte har hiv – som sin mamma.
Ntombika Histroy, 27, ser sig omkring åt båda hållen innan hon sätter sig ned på stolen.
Hon har tagit en buss till mötet. Sedan gått två kilometer på grusvägen. Hon är finklädd i svart kavaj och hennes skor har höga klackar.
Hon säger att hon vill prata, men att hon är lite nervös.
– Om jag möter någon jag känner kanske de undrar vad jag gör med er, säger hon.
“Jag blev helt ställd, jag kunde inte tro att det var sant. Min man har sagt till mig att han inte har varit med någon annan kvinna.”
Ntombika Histroy är gravid i åttonde månaden, vilket hon gärna vill att alla ska få veta.
Och Ntombika Histroy är hivsmittad, vilket hon vill att ingen ska veta.
– Jag fick reda på det i samband med min senaste graviditet, 2010.
– Jag blev helt ställd, jag kunde inte tro att det var sant. Min man har sagt till mig att han inte har varit med någon annan kvinna.
Då, 2010, var hon gravid i femte månaden. Ntombika Histroy gick hem och försökte att smälta informationen.
– Jag visste att jag borde börja äta medicin, men först var jag bara i chock, jag orkade inte. Jag väntade tills jag var i åttonde månaden, då gick jag till sjukhuset.
Hon började ta sina antiretrovirala läkemedel och födde en månad senare en pojke som inte hade sin mammas sjukdom.
– Jag var så otroligt lättad. Först efter förlossningen berättade jag för min man. Han blev arg på mig men han vägrar att gå och testa sig, han säger att han inte har hiv.

Ntombika Histroy hade tur.
Läkaren Kiran Jobanputra, 37, har i två års tid arbetat för Läkare Utan Gränser i Swaziland med att minska risken för överföring av hiv mellan mamma och barn (PMTCT).
I Swaziland är 40 procent av alla gravida kvinnor hivsmittade
– 10 000 hivpositiva gravida kvinnor i Swaziland behandlas enligt PMTCT varje år. Det är ett viktigt steg för att bromsa spridningen av hiv i landet, säger han och berättar att medicinerna har störst chans att verka ju tidigare de tas under graviditeten, och att man bör börja sin behandling minst åtta veckor innan förlossningen. Helst innan man ens blir gravid.
– I Swaziland är 40 procent av alla gravida kvinnor hivsmittade, och risken att föra smittan vidare till sitt barn är lika stor, 40 procent, säger Kiran Jobanputra.
Att undvika att föra smittan vidare kommer att rädda många liv i landet där var fjärde invånare bär på viruset.
– Små barn är extra utsatta för hiv. Av alla barn som smittas av sin mamma och sedan inte behandlas är hälften döda innan två års ålder. Och två tredjedelar har dött innan de fyller fem, säger Kiran Jobanputra.
– Jag förlorade fem barn innan jag förstod att jag var smittad och att de dog på grund av det, säger Thembi Ngcamphalala, 36.
Hon fick reda på att hon hade sjukdomen för 14 år sedan.
– Det var fruktansvärt. Min man lämnade mig och min familj försköt mig. De lät mig bo i ett rum men de såg till att ingen annan åt på samma tallrik som jag, hade samma bestick som jag, eller använde samma lakan eller handduk.
För fem år sedan träffade hon en man och blev förälskad.
– Jag gick på behandling så jag visste att risken att smitta honom var mycket låg. Jag var kär och ville så gärna ha ett barn, så jag berättade inte om min hiv, säger hon.
Thembi Ngcamphalala blev gravid. Pojkvännen fick ryktesvägen höra att hon bar på viruset.
– Han sa att han aldrig ville ha med varken mig eller barnet att göra.
Under hela graviditeten var Thembi Ngcamphalala, precis som Ntombika Histroy, mycket noga med sina antiretrovirala läkemedel.
– Barnet kan smittas av mamman på tre sätt. I magen genom moderkakan i livmodern, under förlossningen genom att barnet utsätts för mammans blod, och under amningen genom bröstmjölken, säger Kiran Jobanputra.
– Men tar mamman sin medicin så klarar sig 95 barn av 100 i Swaziland från hiv. I andra delar av världen är skyddet hundraprocentigt.
Båda kvinnornas söner är nu fyra år. Två fullt friska pojkar.
– Jag var så rädd i början. Jag vågade inte pussa honom på munnen. Nu har jag läst på mer om sjukdomen och vet att det inte smittar på det sättet, säger Thembi Ngcamphalala.
Ntombika Histroy sitter en bit bort och lyssnar. Hon stryker en hand på sin mage.
– När jag fick hiv trodde jag att det bara slutade på ett sätt, att jag skulle vara död inom ett år. Nu, tack vare min medicin, så kommer mitt barn vara friskt och jag får dessutom leva och se min son eller dotter växa upp. Det är en gåva från Gud.
Fotnot: Ntombika Histroy är ett fingerat namn. Kvinnan har sett och godkänt bilden på sig själv.
PMTCT:
- Prevention Mother To Child Transmission (PMTCT) är en metod för att undvika att mammans hivsmitta överförs till barnet.
- Genom att mäta mängden CD4-celler i blodet får man en uppfattning om hur bra immunförsvaret i kroppen fungerar.
- Det genomsnittliga CD4-värdet för personer som inte har hiv ligger på 600-1200 celler per kubikmilliliter blod.
- Traditionellt har man väntat med att ge antiretroviral behandling tills en persons CD4 är nere på 350, men i Swaziland sätter nu alltså Läkare Utan Gränser, i samarbete med Swazilands hälsovårdsministerium, in behandling direkt för alla gravida kvinnor, oavsett CD4-värde, för att minska risken för spridning.
- Genom att mamman tar medicin under hela graviditeten klarar 95 av 100 barn från att smittas av sin mamma.
KÄLLA: KIRAN JOBANPUTRA/LÄKARE UTAN GRÄNSER